Още утре  фонд Земеделие“ ще одобри приема на заявления за

...
Още утре  фонд Земеделие“ ще одобри приема на заявления за
Коментари Харесай

ДФЗ одобрява приема на заявления Covid помощи за животновъди и растениевъди

Още утре  фонд „ Земеделие “ ще утвърди приема на заявки за погашение на  Covid помощите за животновъди и растениевъди- заяви министърът на земеделието Иван Иванов.  Бюджетът е в размер на 142,5 млн. лева и  министерството към този момент е получило позволение от Брюксел за изплащането й. Така общото финансиране за тази година  към  бранш Земеделие под формата на  държавни помощи и  европейски директни плащания  става  близо  902 млн. лева.- сподели още министър Иванов на конференция. В събитието участваха заместник-министрите Иван Христанов и Стефан Бурджев, както и представителите на бранш „ Животновъдство “.

В бранш „ Животновъдство “ е планувана поддръжка в размер на 4,6 млн. лева за капиталови помощи, 28 млн. лева за ръководство на риска и рецесиите, ориентирани към противопоставяне и компенсиране на вреди при естествени бедствия или неподходящи метеорологични условия, както и при заболявания по животните и 7,5 млн. лева са ориентирани към поддържане на високо равнище на развъдната активност в отглеждането на животни.

Предвидени са и помощи, ориентирани към повишение на качеството на храните и суровините от скотски генезис посредством обособяване на изключително внимание на хуманно отношение към животните, като 44 млн. лева са планувани за свиневъдството и 35 млн. лева за птицевъдството - двата бранша, оповестили протестна подготвеност поради липса на държавна поддръжка.

26 млн. лева се отпускат по линия на de minimis за едри и дребни преживни животни, риби, кланици и 700 хиляди лева за участия в изложби.

Общата стойност на помощите за бранш „ Животновъдство “ предоставяни от ДФЗ е 224,8 млн. лева, сподели още Иванов. 

Аграрният министър осведоми, че Министерство за земеделието е подкрепило предлагането на Европейска комисия за изключителна поддръжка за пригаждане на производителите в селскостопанския бранш в изискванията на рецесия в размер на 500 млн. евро за всички държави-членки. „ От тях България ще получи 10,6 млн. евро с опция за спомагателни 200% над тази сума обезпечени от националния бюджет “, посочи той.

„ В експлицитна декларация България, дружно с още 12 страни членки изиска от Европейска комисия незабавно да предложи изключителна краткотрайна мярка за поддръжка със средства от ЕЗФРСР в отговор на актуалната рецесия “, съобщи доктор Иванов. По думите му мярката би могла да следва логиката и механизма на изключителната мярка за развиване на селските региони COVID-19, призната през юни 2020 г. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР